Tuesday, November 9, 2010

Saturday, October 23, 2010

Rindu nyer nak ber blog..

rindu nyer nak ber blog..lame dah ni tak update..sebab pc kat opis rosak..huhuhu..nak update kat umah mak plak, baru jer bukak lappy, muncul lah si zahra dan mula menekan2 papan kekunci itu..hihihi..maka, kesudahan nya, baik ummi tutup jer lappy tu..

Tuesday, September 7, 2010

Salam Aidilfiri


Selamat Hari Raya pada kawan-kawan blogger..minta maaf kalo ade salah dan silap..sori gak sebab dah lame tak wat n3 baru..nanti lepas-lepas raya lah yer..so, ummi mendoakan semoga kengkawan semua selamat pulang ke kampung untuk berhari raya..berhati-hati di jalan raya..dan beringat-ingat mase makan ketupat rendang..jangan tercekik udah ler..tahun ni ummi beraya di melaka..sampai raya ketiga jer..sebab raya keempat, en. abah sudah mula bertugas semula..

Friday, September 3, 2010

Malas..

ummi tengah malas dan sangat takde mood nak menulis..rase letih jer..sakit-sakit badan..nanti-nanti lah yer baca story dari ummi..

Wednesday, August 18, 2010

Presenting......My Lil' Sis Blog....'Me & Life'

my lil' sis..

actually, ummi ni banyak story sebelum pose ummi nak citer..tapi nanti lah dulu k..tengah takde idea nak menaip..so, since takde mood nak bercerita, ummi just nak introduce blog my lil' sis..dier ni memang sangat talkative dan tentu banyak idea yang mencurah nak diceritakan dalam blog dier..sebenarnye, sebelum ni dier dah pernah ade blog..tapi tu private blog, even ummi yang kakak dier pun tak pernah tahu..nama pun private kan..hihihi..ni baru lah die wat public blog plak..untuk berkongsi segala happy moment dier dan ape jer yang dier nak story..so, kalo sesape yang sudi nak baca dan menjengah blog sis yang baru jer wujud bulan mei 2010 ari tu..sila lah terjah sini..

Monday, August 16, 2010

N3 Yang Mendatangkan Marah..hihihi..Bulan Pose tak elok marah2..

hehehe..mintak ampun mintak mangap..tunjuk gambar makanan plak di tengahari yang indah ni..sebenar nye nak wat n3 ni sebelum bulan pose ari tu, tapi tak sempat..actually mase ni, BFF ummi yang belanja makan kat Pizza Hut..dier ade dapat kenaikan skit..maka, tekak kami berlima pada ari tu telah dihidangkan dengan makanan yang sedap-sedap..tu lah ummi kat ofis..asyik makan-makan-makan dan makan..mane lah tak makin naik..hehehe..so, tengahari ni, ummi nak tunjuk lah skit makanan-makanan ape yang masuk kat anak tekak ummi n BFF..mane tahu ade yang tengah pikir-pikir nak bukak pose ari ni..hehehe..boleh lah pegi ke Pizza Hut..cewah..macam duta pizza hut plak..layan jelah..

meatball pizza - large
pizza seafood - small
volcano ice cream..yummy..cedap..
lasagna..
large hut platters

amacam..menarik tak makanan dier..sape yang terliur tu, cepat-cepat pegi bukak pose kat pizza..hehehe..tak baik ummi ni kan..bulan pose, tunjuk gambar makanan plak..tadi tu gambar makanan jer..kat bawah ni, gambar ummi n BFF lah..of course kena ade kan..tapi gambar seperti biase, kualiti agak kurang..pakai kamera henset jer..

zath (pakai spec) & baya yang tunggu mase nak terkam jer hut platter n lime juice tu..
wajah-wajah ceria di depan makanan..berposing gituu..
berposing dengan makanan yang ade..banyak kan..
isma (depan skali) yang pakai baju kelabu tu yang belanja kitorang makan..
Rm100++ untuk 5 orang makan..mak-mak dara ni makan banyak betul..
tengok tu..licin...boleh erkejut laki masing-masing tengok kitorang makan..
ummi dengan mak buyung yang kekenyangan..berusaha gak nak menghabiskan volcano tu..anyway, tq isma..

Dugaan Ramadhan

ummi rase tahun ni ramadhan yang paling mencabar buat ummi..bayang kan lah 5 ari pertama di bulan ramadhan, air asyik takde jer..on off on off.. kalo ade pun, kecik jer..so, untuk 5 ari puasa tu, baru skali jer ummi masak untuk berbuka..yang lain tu, makan luar n berbuka puase kat umah opah and PIL..nak wat camner, nak masak pun takde mood sebab air takde..hehehe..baru lah kite tahu kan kesusahan orang lain yang terpaksa amik air kat perigi..kite yang baru kejap takde air dah merungut..hihii..sekurang-kurang nyer, berpuasa tanpa air ni dapat menginsafkan diri kita kan..

ok lah, cukup lah story pasal tu..mase ramadhan ketiga, baru ummi masak untuk makanan berbuka..tapi ari tu ummi tak masak nasi pun..wat pertama kali, ummi masak...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

mee kungfu..gambar ihsan dari en. google..

hehehe..alhamdulillah menjadi gak..saje jer masak tu, abah pun tak kisah makan ape..yelah, kadang2 boring gak kalo asyik berbuka makan nasi jer kan..hehehe..ari ni macam malas nak masak lah..kat umah pun tinggal telur n ikan cencaru jer..masak untuk sahur jer lah kan..tengah berlegar-legar dalam otak nak makan ape ni..ish..ish..ish..tahap kemalasan ummi untuk masak masa bulan ramadhan ni makin menjadi-jadi lah..mungkin sebab mase ari biase ummi memang ari-ari masak kot..tu yang bulan puase nak bersenang lenang skit..hehehe..macam lah orang lain tak masak ari-ari kan..kui..kui..kui..

Tuesday, August 10, 2010

1 Ramadhan 1431

Ari ni dah satu ramadhan..hari pertama semua umat islam berpuasa di tahun 1431 hijrah..harap-harap ummi dapat puasa ari ni dengan penuh tawadhuk..tapi semalam ummi tak berkesempatan nak laksanakan solat sunat terawikh..ummi akan cuba jugak untuk usahakan..Alhamdulillah pagi tadi ummi sempat menyediakan juadah yang simple tapi mengenyangkan..ummi bangun kol 4.45 pagi dan kejut abah untuk bersahur jam 5.00 pagi..seperti biasa abah mesti nak makan nasi..ummi pun makan nasi dengan teh o panas..abah seperti biase dengan kopi tongkat ali panas..nasib zahra tak terjaga..sebab zahra ni selalu bangun awal gak..selesai semua nya jam 5.30 pagi dan abah terus bersiap untuk pegi keje..

ayam masak tomato

sayur bayam goreng

telur asin

Monday, August 9, 2010

Salam Ramadhan

Alhamdulillah..akhir nya ummi diberi lagi peluang untuk berpuasa lagi bersama suami, anak dan keluarga tercinta..ummi harap, puasa tahun ni akan lebih bermakna buat ummi sekeluarga..mudah-mudahan ummi diberi kekuatan untuk melaksanakan puasa di bulan ramadhan ini..dan mudah-mudahan ummi diberi kesempatan dan kekuatan untuk beribadat kepada Allah..dah 2 tahun ummi tak pegi terawih..kalo boleh tahun ni, ummi berazam untuk wat solat terawih kat umah..zahra pun dah besarkan..kawan-kawan doakan lah ummi agar ummi dapat melaksanakan perintah Nya dengan sempurna..ameennn....ummi jugak nak amik kesempatan untuk minta maaf pada kawan-kawan semua andai ada yang terasa hati dengan ummi..ummi hanyalah manusia biasa..tak lari dari buat kesilapan..yang buruk itu dari ummi, dan yang baik itu hanya lah dari NYA..renung-renung lah kata-kata di bawah ini untuk keberkatan kita bersama..


" I'm sorry if I ever hurt your feelings, talk behind your back or offended
you in anyway... Please forgive me " ……….



Rasullulah s.a.w bersabda barang siapa yang pertama mohon maaf kepada seorang lain di bulan Sya’aban, Allah akan haramkan api neraka padanya - saya sangat mengharapkan yang ini berlaku kepada kita semua. Mohon maaf lahir dan batin. Selamat menyambut Ramadan yang akan tiba. Semoga ibadah puasa kita pada tahun ini, diberkati Allah S.W.T

Bulan Ramadhan datang setahun sekali dan ia sebaik2 bulan, penuh
keberkatan, pengajaran, mendidik mempunyai ketahanan dan penuh dgn amalan-
amalan untuk mendekatkan diri kpd Allah dan hubungan sesama manusia.
Oleh itu bersiap sedialah dari awal supaya ia benar2 mengubah sikap yg baik
dan seterusnya menjadi insan yg soleh/solehah. Semoga dipertemukan di Ramadhan
yang akan datang.

*Doa utk menghilangkan baran, maklumlah waktu lapar memang lekas naik angin....

Rujuk kepada Surah Al-Anbiyakk ayat ke 69. Sebelum minum baca doa dan
tiupkan pada air (utk diri sendiri,anak,suami dll). Insyaallah cuba
amalkan.

Wallahua'llam.

Monday, August 2, 2010

Hari Ni Genap 4 Tahun

ari ni n3 tanpa gambar ye..ade n3 lain lagi ummi nak masukkan..tapi nantilah..ummi bz skit..ummi masukkan n3 ni jer dulu k..act., ari ni 3 ogos 2010, genap 4 tahun ummi bekerja sebagai penjawat awam am nye dan sebagai pekerja di agensi nuklear malaysia khusus nye..cepat betul mase berlalu kan..banyak lah kenangan pahit manis masam ummi kat sini..dah boleh ni kalo nak mintak tukar keje kat tempat lain..hehehe..bosan gak bile lame-lame keje kat tempat yang same kan..sekurang nyer ummi boleh menambah kan pengetahuan dan mencari pengalaman baru kat tempat baru kan..tak kan nak wat keje yang same jer kan..tapi, walau ape pun, ummi bersyukur sebab ade kerja kan..daripada orang lain yang ramai menganggur tu..kesian tau..ummi dah pernah rase..3 tahun juga baru ummi dapat keje..huhuhu..tu citer lame..ummi dah pun story pasal tu kat n3 ini..ape yang penting, hidup mesti diteruskan..kena terus pandang ke depan..sekali sekala pandang belakang takpelah..hehehe..semoga ummi akan keje dengan lebih succes dan jangan malas-malas lagi..tapi kan biler asyik wat bende yang same jer boleh jadi malas jugak kan..hahaha..ape-ape ajelah..

Sunday, August 1, 2010

Contest Aksi Si Manja di Playground

STICKY MODE hingga 1 Ogos 2010..n3 baru, sila scroll bawah..

ummi nak masuk contest lagi..ummi nak masuk contest anjuran alynn yang menyambut hari kelahiran insan-insan tersayang pada bulan julai ni..so, alynn bermurah hati untuk menganjurkan contest..ummi pun ambil kesempatan untuk wish happy birthday pada sumer family member yang terlibat..sesape nak join contest ni, sila klik sini..

gambar yang dipertaruhkan..
*
*
*
*
*
gambar ni diambil pada hujung tahun 2009..31 Disember 2009..zahra belum jalan lagi..so, naik slide kena lah pegang kan..tergolek plak anak ummi ni..zahra memang nampak sangat gumbira..hehehe..mane lah tahu ade rezeki dapat CD tu..nampak menarik..

Wednesday, July 28, 2010

Mika's 1st Birthday Give Away

last but not least..hehehe..tadi cakap dah last kan..ni ade lagi..sebenarnye giveaway ini telah di tag oleh sue.so, kenalah masuk..yelah, sebab sue adalah refferer saya untuk give away ni..

sebenarnya ni first time jengah ke blog ieda ni..sebelum ni tak pernah terjah pun..so, dikesempatan ini..ummi, abah dan zahra ingin mengucapkan..

"Happy 1st Birthday to Mika"
Semoga jadi anak yang soleh..dengar kata ibu bapa..jangan nakal-nakal..
nanti dah besar..belajar rajin-rajin yer dan balas jasa ibu dan ayah..

so, ummi pun dengan berbesar hati nak tag 3 orang rakan blogger ummi :

1. mama zara (lily)
2. mama tina (sha)
3. ibu mirul (rina)

Baby Biru Contest

sampailah ummi pada contest yang terakhir untuk julai ni..bulan-bulan lain belum tahu lagi..hehehe..ni anjuran mama Zara Sofea..sedap nama anak dier kan..so, sape-sape yang belum join dan ingin join..sila klik sini..

rase-rase nyer sumer syarat dah lengkap kot..so, gambar yang ummi summit untuk contest ni adalah...jeng..jeng..jeng..
*
*
*
*
*
*
Nama Anak : Kaisah Zahra binti Jafrizan
Umur Anak : 1 tahun 4 bulan ++

harap-harap menepati syarat dan puan penganjur berpuas hati dengan penyertaan ummi ni..cewah..

Tuesday, July 27, 2010

Cute Funny Eating Baby

ni contest 2nd last ummi nak masuk..tak pernah pun masuk contest anjuran suziey sebelum ni..tak berkesempatan..dan sekarang ni, dah Season 4 dah..baru nak join..hehehe..

contest anjuran..




gambar yang dipertandingkan ialah...
*
*
*
kualiti gambar yang tidak memuaskan..hihihi

Nama Anak : Kaisah Zahra binti Jafrizan
Umur : 1 tahun 4 bulan

harap puan-puan penganjur berpuas hati..sape-sape lagi yang nak join sila klik sini..hadiah menarik ditawarkan..

" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM"

Children Photo Contest

harap jangan muntah darah lah yer..ummi tengah mood nak masuk contest..ni plak anjuran littlestore2u..klik sini kalo nak join..tarikh tutup 31 Juali 2010..


gambar ni sebenar nyer kena email..so, saje jer ummi preview gambar yang akan ummi emailkan..hehehe..layan..


Contest "Gayakan Anak Anda!"

Lagi contest yang ummi nak join..contest anjuran hidayah..sape nak join, sila klik link ini...

gambar yang dihantar...
*
*
*
*
*

Nama ummi : Maliami binti Mohamad
Nama Anak : Kaisah Zahra binti Jafrizan
Umur Anak : 1 tahun 4 bulan++

zahra dengan baldi..gambar ni diambil mase zahra baru umur 7 bulan..tengah laju menyelar..pastu, banyak2 menan yang zahra ni ader, dengan baldi ni jugak yang dier berkenan..puas ditarik, ditolak..at last sebelum tutup muka zahra ngan baldi tu, zahra sempat berhenti untuk posing dulu..layan jelah..