Tuesday, November 20, 2012

Final Check Persiapan Bersalin

esok kandungan ummi dah masuk 39 minggu..memang dah sarat dah..minggu lepas mase yang banyak cuti tersepit tu, ummi amik cuti 3 hari n rehat serta mengemas ape2 yang tak kemas lagi..seronok sangat duduk bersenang lenang di rumah hehehe..so, jom ummi update skit barang persiapan bersalin..ni kire final check list lah ni..mane tahu esok lusa ummi bersalin kan..let's check it out..hehehe..
ni beg untuk baby yang nak bawak ke hospital..
pampers-6, baju-4, tuala-1, mitten n booties-4 set, selimut/bedung-4
barut-5, topi-1, minyak telon-1, baby wipes-1..yang hijau tu mandian..
n yang plastik putih tu, barang2 baby yang nak kena bawak ke dewan bersalin..
ni beg baju ummi..bawak lah ape yang patut dan mencukupi..
nanti beg biru untuk baby tu, ummi letak dalam beg ni sekali..senang..
dah kemas dah bilik..ni lah bilik untuk ummi berpantang..
opah kate, pantang dalam bilik je senang..x lah berserabut sangat ruang tamu tu nanti.
berpantang kat umah ummi..so, opah yang akan datang berkampung ke sini..yelah, opah dah pencen kan..
ni rak beli kat carefour..rm 8.90 je..senang nak letak barang2 ummi n baby..
untuk berpantang ni..ummi amik set berpantang shaklee..saje nak try..mase zahra dulu, ummi beli set afiat..tak abis guna pun, membazir je..so, baik ummi amik yang supplement senang..
pastu untuk luaran ummi beli asing2..beli pilis, losyen pati halia lah n bedak sejuk..
barang2 baby..bakul rotan tu baju baby..n dalam bakul purple tu pampers dan barang2 lain..
semua recycle kakak zahra punye..
ni set tilam baby..tilam kekabu..opah yang jahit..
bantal2 opah buat lain..cume tilam je still pakai yang lame..
pastu opah buat sarung bantal n tilam yang baru..
last sekali, gambar kakak zahra yang banyak tolong ummi..
dengan rambut yang makin pendek..sebab ade kutu..huhuhu..

5 comments:

Ibu Lala said...

Moga dipermudahkan segalanya ye..

Lily@MamaZaraZareef said...

berkenan dgn bakul rotan tu..hehe..semoga selamat sume ye. x sbr tgu update tentang kelahiran adik zahra..:-)

@>--ummi zahra--<@ said...

Ibu Lala -tq..mudah2an dipermudahkan..

Lily - bakul rotan tu beli kat melaka..hehehe..tq lily..kudah2an..doakan ye..ni pun dah tak larat sebenarnye..tp masih bekerja..huhuhu..cuti dah abis..

siti said...

mne akak beli ampaian bby 2..? ape nme ampaian 2 ek?

Myra85 said...

sy bru 30 mggu. xsbr nk tgu. tpi msih mcari apa yg perlu dibwa ke hptal. TQ for info.